В Япония милиони хора имат ikigai (произнася се Ick-ee-guy) – причина да скочиш от леглото всяка сутрин.

Каква е твоята причина ти да ставаш сутрин?

Японският остров Окинава, откъдето произхожда икигай, се счита че е дом на най-многобройното население от столетници в света.

Би ли могла концепцията за икигай да допринесе за дълголетието?

Дан Бютнер, автор на „Сини зони“: 9 уро по дълголетие от хората, живели най-дълго, вярва, че това е така.

Според Бютнер, концепцията за икигай не е изключителна за жителите на Окинава: „може да няма дума за това, но във всички четири сини зони като Сардиния и полуостров Никия, същото понятие съществува сред хората, които живеят дълъг живот.“

Бютнер предлага да направим три списъка: вашите ценности, неща, които искате/ви харесва да правите и неща, в които сте добри. Сечението на трите списъка е вашия икигай.

Проучванията показват, че загубата на целта ни може да има пагубен ефект.

Американският митолог и автор Джоузеф Кембъл е казал някога: „Моята обща формула към моите ученици е „Следвайте своето блаженство. “Намерете къде е то и не се страхувайте да го следвате.“

„Вашият икигай е в пресечната точка на това, в което сте добри и това, което обичате да правите“, казва Хектор Гарсия, съавтор на „Икигай: Японската тайна за дълъг и щастлив живот“. Той пише: „Точно както хората имат страст към предмети и пари от зората на времето, други хора са изпитвали недоволство от безмилостното преследване  на пари и слава и вместо това са се фокусирали върху нещо по-голямо от собственото си материално богатство. Това през годините се описва с помощта на много различни думи и практики, но винаги се връща към централното ядро на смисъла в живота. “

Икигай
Японска концепция, която означава „причината да бъдеш“

Икигай – „ики“ – живот и „гай“ – ценност.

Икигай се разглежда като сближаване на четири основни елемента:

• Какво обичате (вашата страст)

• От какво се нуждае светът (вашата мисия)

• В какво сте добри (вашето призвание)

• За какво можете да получите заплащане (вашата професия)

Откриването на собствения ви ikigai се счита, че носи удовлетворение, щастие и ви кара да живеете по-дълго.

Искате да намерите вашия Ikigai? Задайте си следните четири въпроса:

 1. Какво обичам?

2. В какво съм добър?

3. За какво мога да получавам заплащане сега – или нещо, което би могло да се превърне в бъдеще?

4. От какво се нуждае светът?

В книгата си „Икигай, Японската тайна за дълъг и щастлив живот“ Хектор Гарсия и Франсеск Миралес изваждат десетте правила, които могат да помогнат на всеки да намери свой собствен икигай.

1. Останете активни и не се пенсионирайте

2. Оставете спешността след себе си и приемете по-бавен темп на живот

3. Хранете се само до 80% ситост

4. Обградете се с добри приятели

5. Влезте във форма чрез ежедневни, нежни упражнения

6. Усмихвайте се и отдавайте признание на хората около вас

7. Свържете се отново с природата

8. Благодарете за всичко, което озарява нашия ден и ни кара да се чувстваме живи

9. Живейте в момента

10. Следвайте своя икигай

Това, за което дълбоко ви е грижа, може да отключи вашия икигай

Следвайте своето любопитство.

Философът и лидер за граждански права Хауърд У Търман е казал: „Питайте какво ви кара да оживявате и идете да го направите.“… „Не питайте от какво се нуждае светът. Питайте какво ви кара да оживявате и идете да го направите. Защото светът се нуждае от истински живи хора.”

Проблемът за милиони хора е, че те спират да се интересуват от нови преживявания, когато поемат отговорности и изградят рутинност.

Усещането им за чудо започва да им избягва.

Но вие можете да промените това, особено ако все още търсите смисъл и удовлетвореност в това, което правите ежедневно.

Алберт Айнщайн ни насърчава да преследваме любопитствата си. Някога той е казал:

„Не мислете защо разпитвате, просто не спирайте да разпитвате. Не се тревожете за това, на което не можете да отговорите, и не се опитвайте да обяснявате това, което не можете да знаете. Любопитството е собствена причина. Не сте ли в страхопочитание, когато обмисляте мистериите на вечността, на живота, на чудната структура зад реалността? И това е чудото на човешкия ум – да използва неговите конструкции, концепции и формули като инструменти за обяснение на това, което човек вижда, чувства и докосва. Опитвайте се да разбирате по малко повече всеки ден. Имайте свято любопитство. “

Класически пример е любопитството на Стив Джобс към шрифтовете, което го накарало да посети на пръв поглед безполезен клас по типография и да развие своята чувствителност към дизайна.

По-късно тази чувствителност се превърнала в съществена част от Apple компютрите и в основният фактор разграничаващ Apple на пазара.

Ние сме родени любопитни. Ненаситният ни стремеж да учим, изобретяваме, изследваме и изучаваме заслужава да има същия статут като всеки друг стремеж в живота ни.

Удовлетворението бързо се превръща в основен приоритет за повечето от нас. Милиони хора все още се борят да намерят това, което са предназначени да правят. Това, което ги вълнува. Това, което ги кара да губят усещането за време. Това, което разкрива най-доброто в тях.

„Нашата интуиция и любопитство са много мощни вътрешни компаси, които ни помагат да се свържем с нашите ikigai“, пишат Хектор Гарсия и Франсеск Миралес.

Кое е онова едно просто нещо, което бихте могли да правите или да бъдете днес, което би било израз на вашия икигай?

Намерете го и го преследвайте с всичко, което имате, нищо по-малко не си струва ограниченото ви време на планетата Земя.

Превод от Томас Опонг
Основател на AllTopStartups | Автор | Създател на Мислене в модели и навици на Kaizen | Представен в Inc. Magazine, Business Insider, Forbes, Предприемач и др.